Apropos… leder - en uge om lederskab på P1

26.04.2012
Apropos - april 2012 kl. 15:30 på P1 - hør udsendelserne Værdibaseret ledelse, innovativ og kreativ ledelse, forandrings-ledelse osv. osv. Der har været rigtig meget fokus på ledelse de seneste årtier ... og ledelse i alle afskygninger er blevet fremstillet som løsningen på alle problemer. Og det har betydet, at leder-figuren er blevet dyrket og hyldet - ja i nogle tilfælde nærmest gjort til ikon.
Men i øjeblikket er vi gang med en samfundsmæssig rengøring, hvor tidligere ikoner pilles ned, og fortællingen om lederen er blevet mere negativ, ja ligefrem latterliggørende - for eksempel i en tv-serie som "Lykke".
Politisk lederskab
Betydningen af at have en stærk og karismatisk leder af et politisk parti er steget i takt med den stigende bevågenhed fra medierne og er vigtigere end nogensinde før.
Og for en politisk leder i et demokratisk indrettet kommunikationssamfund som det danske betyder det, at det er alt mulig andet end det at træffe den klogeste beslutning og så gennemføre den, der afgør ens overlevelse som leder. Synlighed, omtale og det at have en vis kontrol over, hvordan man fremstår i vælgernes bevidsthed er højt på listen. Og den voksende hær af medierådgivere og spindoktorer, der omgiver enhver politiker i dag - og som ofte kritiseres for at være unødigt fordyrende, manipulerende, ja nærmest farlige for demokratiet, er helt nødvendige - ja, faktisk er der måske nærmest for få af dem, sammenlignet med oprustningen af kommunikative kompetencer i f.eks. erhvervslivet. Egnet som leder
I et kuld hvalpe er der stor forskel på egenskaberne - nogle er nysgerrige og udadfarende, mens andre er mere tilbageholdende. Nogle lader sig lettere kue, mens andre er dominerende.
Man kan med andre ord hurtigt få et fingerpraj om, hvem der viser tegn på lederevner. På samme måde er der i en skoleklasse nogen der naturligt, hurtigt kommer til tops i klassens hierarki og bliver de toneangivende, mens andre må kæmpe for en position og til dels følge de andres spilleregler. Men hvad er det, der gør, at nogen med overbevisning, dygtighed og den største selvfølgelighed påtager sig den rolle, nærmest som om de var født til det, til at være flokkens anfører, leder - mens andre aldrig ville kunne påtage sig den rolle. Er det i virkeligheden sådan, at det at have evner som leder, er noget man enten er født med .. eller ikke er født med? Og hvordan finder man dem, der så at sige er "de egnede" Løn som fortjent?
Bonus'er, høje fratrædelsesordninger osv. har på det seneste trukket store overskrifter og gjort danske virksomhedslederes løn til et meget omdiskuteret emne med en gennemgående holdning om, at lederne får for meget i løn.
Men professor Ken Bechmann, som forsker i ledelsesaflønning, offentliggjorde sidste år en undersøgelse, der viser, at lønnen for ledere i Danmark faktisk ligger en smule under gennemsnittet, hvis man sammenligner med lande som Sverige, Frankrig og Tyskland. Til gengæld udgør den faste løn en relativt stor del af lønpakken for danske ledere, mens f.eks. bonus'er typisk udgør en mindre del. Og måske vil høje lederlønninger virker mere rimelige, hvis en større del udbetales om f.eks. bonus på baggrund af resultater opnået over en længere periode, mener Ken Bechmann. http://www.dr.dk/P1/Apropos/Udsendelser/2012/04/apropos-leder.htm

Sidst opdateret af: Tine Thorup 26.04.2012