New Public Management sat i fokus på P1

08.11.2010

New Public Management

Apropos 08. november 2010 kl. 15:30 på P1 Kontrol og konkurrence er blevet hverdag i den offentlige sektor - i forsøget på at slanke den. De seneste år er der kommet flere og flere instanser, der skal registrere og kontrollere, om de offentligt ansatte gør deres arbejde godt nok. Men der er også kommet flere røster, der mener, at fænomenet er kammet over. Tidstyrrani og hjerteløst arbejde
Fænomenet er kendt under begrebet 'New Public Management', som blussede op og blev rigtig populært i Anders Fogh Rasmussens regeringstid. Men i virkeligheden videreudviklede han bare nogle reformer, som var iværksat længe inden han kom til. Og reformidéerne har overlevet skiftende regeringer.
Social- og sundhedsområdet har været en slags spydspids i de offentlige reformer, fordi det er et stort område, hvor effektiviseringsgevinsten burde være meget synlig. Men det mest synlige er umiddelbart en masse frustrerede medarbejdere, derarbejder efter regler, der slet ikke harmonerer med deres værdier og etik. Civil ulydighed
Også i folkeskolen er der udbredt utilfredshed, og spørger man lærernes formand, Anders Bondo Christensen, så er den grundlæggende holdning til reformerne i folkeskolen, at det er gået over gevind.
Den alt for stramme styring af lærernes arbejdstid og alt for stor fokus på målinger og resultater har taget ansvaret og arbejdsglæden fra lærerne, mener han: - Og det er meget farligt i længden, hvis ikke eleverne møder begejstrede lærere, der tager ansvar for deres eget arbejde. En af reaktionerne på den stramme styring fra lærernes side er civil ulydighed, ved at se stort på reglerne for udarbejdelse af elevplaner f.eks. Forandring til hvad?
Også andre faggrupper siger fra og kræver ansvaret og medbestemmelsen tilbage. Og måske er der også tegn i sol og måne på, at deres oprør gør nytte. For der er tilsyneladende bred enighed om, at der er noget galt med styringen af den offentlige sektor, og at forandring er nødvendig.
Men det kan blive et svært opgør med den kultur, som den overdrevne brug af tællesystemer har skabt. http://www.dr.dk/P1/Apropos/Udsendelser/2010/11/08130655.htm?sms_ss=email&at_xt=4cdc66e3775a0663,0

Sidst opdateret af: Administrator User 04.03.2011